BAGDETA   MORAWSKA

Rozmiar: 24346 bajtów

Pochodzenie:

Wyhodowano ją na Nizinie Morawskiej w okolicach Brna, Uherskich Hradiszta oraz Hodamia.

Wrażenie ogólne:

Jest to duży, postawny gołąb ze szpiczastym czubem o ciężarze ok. 600g. Rasę tę wyhodowano z francuskich, sztanhajmskich i czeskich bagdet, a także morawskich straserów i gołębi hiszpańskich. Za rasę uznano ją w 1967 roku.

Wzorzec: cechy rasowości.

Głowa:

Długa, lekko wypukła, z dziobem tworzy małe półkole.

Oczy:

Oranżadowo-czerwone, biało umaszczone i niektóre starsze osobniki mają oczy ciemne.

Brew:

Jasnoczerwona, równomiernej szerokości po obwodzie, nieprzechodząca nad ciemię głowy, oraz nie stykająca się z kącikiem dzioba.

Dziób:

Długi (od końcówki dzioba do środka oka ok.45mm. długości, a od końcówki dzioba do kącików dzioba ok.32mm. długości), z głową tworzy małe półkole, u wszystkich kolorów jasny, a u czarnych, niebieskich, tygrysów i niektórych srokatych jest tolerowana ciemna plama na końcu dzioba. Woskówki, dosyć długie, przylegające, biało przypudrowane.

Szyja:

Długa, z zaznaczoną żyłą-wamą, szeroko osadzona.

Pierś:

Szeroka, wypięta do przodu.

Plecy:

Zaokrąglone, do tyłu opadające.

Skrzydła:

Długie, dobrze przylegające, spoczywające na ogonie i nie krzyżujące się.

Ogon:

Dobrze złożony, noszony równo z linią grzbietu.

Nogi:

Długie, silne, lekko ugięte, skoki i palce nieopierzone.

Upierzenie:

Dobrze przylegające.

 

Rodzaje kolorów:

Jednobarwne: czarne, czerwone, żółte, niebieskie, białe, żółto-grochowe, grochowe oraz srokate i tygrysie we wszystkich kolorach. Barwa powinna być soczysta i błyszcząca.


Struktura upierzenia:

Na szyi występuje szpiczasty czub, który nie może wchodzić na ciemię głowy.

 

Duże błędy:

Perłowe oczy, brak szpiczastego czuba, ciemny dziób, ciemne brwi, drobna budowa, inny kształt głowy, wada szyi i za mocno ugięte nogi.

 

Uwagi do oceny:

Głowa, oko, brew, dziób, woskówki nosowe, kolor, połysk, struktura, rysunek, szyja, nogi, postawa, ogólny wygląd.

 

 

 

Grupa II Brodawczaki

Obrączka numer 9

Wydanie 2004